Waar moet je op letten

Als je je Chromebook reset naar fabrieksinstellingen worden alleen lokale instellingen en bestanden verwijderd, niet die in de cloud. 

Wil je er zeker van zijn dat je bestanden bewaard blijven, verzeker je er dan van dat je een kopie in de cloud hebt staan voordat je aan het stappenplan begint.

Bedenk ook dat als je de school verlaat je account op korte termijn uitgeschakeld gaat worden zodat je niet meer bij eventueel achtergebleven document kunt komen. Je kunt je data overzetten naar een prive account met Google takeout 

Lokale bestanden kun je terugvinden met behulp van de Bestanden app op je Chromebook:

Onder Mijn bestand vind je je lokaal opgeslagen bestanden. Als je ze wil bewaren sleep je ze naar je Google Drive. 


Chromebook resetten

De blauwe tekst geeft aan welke handeling je precies moet verrichten, de overige tekst beschrijft wat er verder gebeurt.


  1. Begin de resetprocedure door onderstaande toetsen op je Chromebook tegelijkertijd in te drukken (esc, Refresh en Aan/Uit):

De Chromebook gaat nu eerst uit en dan weer aan. Je krijgt dan een scherm te zien met een groot geel uitroepteken en de tekst:

Plaats een herstel-USB-stick of herstel-SD-kaart

  1. Druk nu op de toetscombinatie Ctrl +  D 

Op het scherm verschijnt nu de tekst:

Druk op ENTER om OS-verificatie uit te schakelen Uw systeem word opnieuw opgestart en de lokale gegevens worden gewist. Druk op ESC om terug te gaan

  1. Druk op Enter

Het scherm gaat even zwart en komt dan in het volgende scherm terug met de tekst *:

OS-verificatie staat UIT

Druk op ENTER om te bevestigen dat u OS-verificatie wilt inschakelen. Uw systeem word opnieuw opgestart en de lokale gegevens worden gewist.

  1. Druk op Enter

  Het systeem zal herstarten en is nu weer helemaal schoon. 

  Je kunt jezelf weer aanmelden met je eigen Google account.

  Alle instellingen, apps en informatie die je in de Google omgeving had staan zullen weer zichtbaar worden.


Mocht er tijdens deze procedure iets fout zijn gegaan of andere meldingen komen, neem dan even contact op met de Servicedesk van school om een oplossing te vinden.

 

* Het kan zijn dat je deze afwijkende melding krijgt in het scherm:

De eigenaar van het apparaat heeft de ontwikkelaarsmodus uitgeschakeld voor dit apparaat. Vraag de eigenaar van het apparaat de beperking te verwijderen als je de ontwikkelaarsmodus wilt gebruiken.

Het systeem wordt opnieuw opgestart in de geverifieerde modus.

Na een korte tijd zal de Chromebook herstarten en krijg je weer een paar basisschermen te zien om je Chromebook in te stellen waarna je weer een loginscherm voor school te zien krijgt.

Neem in dit geval contact op met de Servicedesk van school om dit te verhelpen: meestal is de oorzaak te vinden in het feit dat de beheermodus voor deze Chromebook nog niet is opgeheven.