Bekijk deze instructie video

Phishing is een vorm van internetfraude waarbij hackers zich voordoen als betrouwbare instanties om private informatie van online gebruikers te vergaren.

Het doel van phishing is het misbruik van de private informatie (wachtwoorden, identificerende informatie of zelfs bankgegevens) voor identiteitsdiefstal, spam of fraude. De meest voorkomende soorten van phishing gebeuren via e-mail, telefonie (vishing) en sms (smishing).

De zwakste schakel

Door de enorme aanwezigheid van internet in onze samenleving is het onmogelijk e-mails weg te denken uit het bedrijfsleven. Dat is ook logisch: mailverkeer is niet alleen efficiënt, maar ook gemakkelijk en, indien correct gebruikt, betrouwbaar.

Uiteraard bescherm je jouw bedrijfsgegevens en -data met antivirus, firewalls en dergelijke. Tegelijkertijd gaan hackers steeds verder en focussen ze zich steeds meer op de eerste, de laatste en de zwakste schakel in iedere beveiliging: de medewerker.

Expansie en gevaren

Elke dag worden circa 150 miljoen phishingmails verstuurd, waarvan meer dan 10% niet wordt weg gefilterd door spamfilters, firewalls of antivirus. Daardoor delen dagelijks bijna 100.000 internetgebruikers onbewust informatie met hackers en brengen zij gevoelige gegevens over zichzelf, en hun werkgever, in gevaar.
Daarom is het van vitaal belang om jouw organisatie tegen phishing te beschermen en medewerkers te wapenen door hen correct en efficiënt met frauduleuze e-mails te leren omgaan.