In het gros van de gevallen gebeurt phishing per e-mail. In zo’n phishingmail vraagt de afzender om je gegevens te ‘verifiëren’ door op een directe link te klikken die in de e-mail wordt vermeld. De link en de website waarnaar deze verwijst, lijken afkomstig te zijn van dezelfde vertrouwde bron die de e-mail heeft verzonden. In werkelijkheid maakt het allemaal deel uit van de oplichterij (‘scam’).

Zodra je op de link klikt en je gevoelige gegevens invoert, worden deze naar de oplichters verzonden. Wees op je hoede voor de volgende phishingkenmerken:

Te mooi om waar te zijn

Lucratieve aanbiedingen zoals een gratis iPhone of een bericht dat je een loterij hebt gewonnen, trekken de aandacht. Laat je echter niet misleiden: als het te mooi klinkt om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook.

Hoogdringendheid

Vaak vertelt een phishingmail dat je snel moet handelen om van de lucratieve aanbieding te genieten of om mogelijke nadelige gevolgen te vermijden. Hierdoor laten nietsvermoedende gebruikers zich vaak om de tuin leiden.

Links

Een link is niet altijd wat het lijkt. Door je cursor op de link te plaatsen (maar niet te klikken!) wordt de echte URL (websiteadres) getoond waarnaar je zal worden doorverwezen. Soms gebruiken cybercriminelen een URL die sterk lijkt op die van een vertrouwde instantie. Lees dus aandachtig alvorens te klikken.

Bijlagen

Bevat een mail een verdachte of ongewone bijlage, open deze dan zeker niet. Ze bevat mogelijk een virus of ransomware (schadelijke software die je computer, of de gegevens die erop staan, blokkeert en vervolgens geld eist om dit ongedaan te maken).

Ongewone afzender

Is een mail afkomstig van een ongekende afzender, wees dan extra op je hoede. Maar zelfs al komt een verdacht lijkende mail van een gekende afzender, open hem niet blindelings!